Kapor
A középkorban pedig a boszorkányság ellen védekeztek vele. A Kárpát-medencében jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, minden konyhában előszeretettel használják. A magyar nyelv a kapor szót a szláv nyelvekből vette át.
A tibeti, ajurvédikus és a kínai orvoslásban is ismert a kapor, mint emésztést segítő gyógynövény. Különösen gyerekeknek és időseknek ajánlják, mivel gyengédebben hat, mint például az ánizs vagy az édeskömény.
A XVII. században a híres herbalista Nicolas Cupeper azt állította, hogy a kapor „erősíti a hasat és a szelek pompás űzője”, valamint csuklás ellen, duzzanatok csökkentésére és az agytevékenység fokozására is ajánlotta.
1812-ben Charlemagne francia király utasítására széles körben kezdték termeszteni fűszernövényként.
Mára már szinte világszerte kedvelt növény, a gyógynövényszakértők előszeretettel ajánlják csecsemőkori bélfertőzésre, vércukorszint csökkentésére, emésztés elősegítésére. Magjának rágcsálása javítja a kellemetlen szájszagot, teája pedig a kismamák tejelválasztását segíti.
A kapor megosztó fűszernövény, lehet utálni, lehet szeretni, de egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait semmiképpen nem hagyhatjuk figyelmen kívül.
A kapor az utóbbi időben a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt a cukorbetegek és a fogyni vágyók figyelmét is magára vonta. Sokaknak a kapor egyet jelent a tökfőzelékkel, és nem is tudják, hogy egy sokoldalú gyógynövényt tisztelhetnek a légies megjelenésű illatos növényben.
Emésztőrendszer: Mint a fűszernövények általában, igen jó hatással van egy sor emésztőrendszeri problémára. Gyomorerősítő hatású, antimikrobiális (baktérium-, vírus- és gombaölő) hatása pedig a hasmenést és más emésztőrendszeri panaszokat okozó mikrobák ellen is érvényesül, csökkenti azok szaporodását. Ez utóbbi hatás a magok esetén még erőteljesebb, és egyes kutatások szerint vetekszik a fokhagyma baktériumölő hatásával.
A szájüregben megtelepedő és kellemetlen leheletet okozó baktériumok ellen is hatásos, frissíti a leheletet mind a magok, mind a növényi szár rágcsálása.
Étvágyfokozó, epehajtó, szélhajtó és bélféregűző teakeverékekben is megtalálható. Segít megelőzni a bélgázképződést.
Enyhíti a hasfájást, valamint a gyomor- és bélgörcsöket.
Nyugtató: Nyugtató hatású, depresszió esetén is érdemes kipróbálni. Álmatlanság esetén szintén jótékony.
Értágító
Javítja a szívizom vérellátását, csökkenti a magas vérnyomást, és szívkoszorúér-tágító is.
A növény szárának rágcsálása férfiaknál elősegíti a merevedést.
Cukorbetegség
A kapormag segíti a hasnyálmirigyben az inzulintermelődést, illetve az inzulinszabályozást is elősegíti. Hatására az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik el zsírként, hanem közvetlenül az izmokba jut, ahol energiává alakul. Mindennek következtében csökkenti a vércukorszintet, ami a II-es típusú cukorbetegség (és főként annak megelőzése) esetén jótékony.
Fogyni vágyóknak is áldásos a falási rohamok megelőzésére.
Jótékony hatású a bőrre
Csökkenti a ráncképződést és a bőröregedés jeleit, valamint javítja az aknés, pattanásos bőr állapotát.
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxidáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.
A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.
Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.
A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen, alfa- fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.
A növényben körülbelül 0,5% az illóolaj tartalom, míg a termésben 2,5-4%. (A termésben zsírolaj és fehérje is található. ) Többszörösen telítetlen zsírsavakat – Omega 3 és 6-ot – és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz – olajsavat.
Várandósság alatt nem szabad kaprot szedni! Szoptatós anyukáknak pedig csak nagyon kis mennyiségben!
Gyermekeknél is elővigyázatossággal adható csak! Csak két év feletti gyerekeknél alkalmazzuk kis mennyiségben, két év alattiaknál inkább a kapormag teát használjunk kólika esetén!